Maestro en VPAY betaalkaarten verdwijnen per 2022

Uiterlijk juli 2023 zullen er geen Maestro en VPAY betaalpassen meer worden uitgegeven. Mastercard Debit en Visa Debit komen daarvoor in de plaats. De reden voor dit besluit is dat consumenten wereldwijd (online) aankopen kunnen doen met Mastercard en Visa debetkaarten, waar dat met Maestro en VPAY beperkt is tot Europa. Daarom is het belangrijk dat de ondernemer Visa Debit en Mastercard Debit tijdig aanbiedt als betaaloptie in de checkout.

Over Maestro en VPAY

Maestro is een direct debitcard van Mastercard, VPAY een direct debitcard van Visa. Beide betaalkaarten zijn op dit moment nog bruikbaar voor aankopen binnen heel Europa, maar de Maestro en VPAY betaalkaart kunnen meestal niet gebruikt worden voor online aankopen binnen Europa. Betalingen met Maestro en VPAY zijn direct en kunnen dus niet door de consument teruggedraaid worden, zoals het geval is met creditcards. De ondernemer heeft daarmee zekerheid op uitbetaling. Ook anders dan bij creditcards, wordt bij debitcard betalingen met Maestro of VPAY direct een tegoed afgeschreven van een bankrekening of van een saldo op een kaart.

Maestro wordt Mastercard Debit, VPAY wordt Visa Debit

Mastercard Debit en Visa Debit voldoen aan de eisen van de internationale, online consument. Dat heeft geleid tot het besluit om de Maestro en VPAY debitcards per 2022 te vervangen. Beide kaarten zullen in de tweede helft van dit jaar (2022) tot de zomer van 2023 worden ingeruild. Echter kunnen individuele banken besluiten dat al eerder te doen. Alle betaalkaarten van Maestro en VPAY uitgegeven tot de zomer van 2023 blijven bruikbaar tot de geldigheidsdatum op de kaart (uiterlijk 2027). Kaarten die in de tussentijd vervangen of verlengd moeten worden, worden wel al vervangen door de Mastercard of Visa debitcard.

Emerce Live 2022

"Dit wordt de nieuwe manier van betalen die nu nog niet bestaat."

 

— Hugo Reijkens, Mastercard Nederland tijdens Emerce Live 2022

Direct en beschermd

Consumenten ontvangen automatisch een nieuwe betaalpas van hun bank. Daarmee kunnen zij alles doen wat ze nu al gewend waren, aangevuld met nieuwe betaalmogelijkheden (wereldwijd en online). Net als bij Maestro en VPAY-betalingen wordt het geld bij aankoop direct van de rekening afgeschreven. Daarnaast worden consumenten dankzij Visa’s aankoopbescherming niet verantwoordelijk gehouden voor ongeautoriseerde kosten die met Visa Debit worden gemaakt. De voorwaarden van de kaartuitgevende bank zijn van toepassing.

Ondernemers opgelet

Het is voor bedrijven en ondernemers van belang om de betaalpagina tijdig op deze verandering aan te passen. Wellicht een goed moment om de huidige selectie aan betaalmethoden te evalueren. Heb jij je betaalproces als ondernemer al afgestemd op het toekomstige betaalgedrag van je consumenten? En zijn debitcards en creditcards al onderdeel van jouw checkout? Vraag advies aan bij onze payment specialisten.

Deze blog is gebaseerd op informatie van de betaalvereniging, banken.nl en emspay.

Lees ook:

Webwinkel Vakdagen hét ecommerceevent van de Benelux

Buckaroo is dit jaar weer terug op de Webwinkel Vakdagen. Deze editie van de WWVD staat de Buckaroo-stand in het teken van het sponsorship van BEAT Cycling. Together we beat the ordinary! Je vindt Buckaroo op standnummer 322 tegenover de grote keynotezaal.

Lees meer

Belgische e-commerce toont 39% meer transacties in 2021

56.642 webshops, 11.7 miljard euro aan omzet en 150 miljoen transacties in het Belgische online betaallandschap - in de zesde editie van de E-commerce Barometer brengt SafeShops het Belgische onlinebetaallandschap in beeld.

Lees meer

Een vlotte checkout-ervaring door te kijken naar je doelgroep

Een vlekkeloze, vlotte betaalervaring afgestemd op jouw doelgroep, creëert een hemelse checkout-ervaring. Hoe bereik je dat?

Lees meer